Besparingen VRT laat 286 personeelsleden verdwijnen

De VRT-directie heeft een transformatieplan voor de toekomst klaar. Tussen 2016 en 2020 zouden er 286 voltijdse personeelsleden verdwijnen. In dezelfde periode worden tegelijk 50 nieuwe mensen aangeworven. Het voorstel van de directie moet nog worden besproken op de raad van bestuur.

 

De openbare omroep heeft van de Vlaamse regering de opdracht gekregen om een transformatieplan op te stellen. In dat plan moet de VRT vastleggen hoe ze in de toekomst wil werken binnen een afgeslankt budgettair kader. Dat plan is klaar en wordt donderdag besproken op de raad van bestuur van de VRT.VRT.jpg

Tegen 2020 moet de openbare omroep jaarlijks ruim 25 miljoen euro besparen. Om die besparingsoefening wordt het aanbod bijgestuurd, zullen niet-kerntaken worden uitbesteed en wordt er binnen de kerntaken "gefocust op de kern".

Wat betreft de niet-kerntaken is er onder meer sprake van het afstoten van de kindercrèche, securitywerking, gebouwen en catering. Ook voor kerntaken wordt gekeken naar uitbesteding en externe partners, bijvoorbeeld op vlak van productie, montage en decorbouw.  Volgens de VRT zou de volledige herstructureringskost kunnen oplopen van 20 tot bijna 24 miljoen euro.

 

Wat betreft het personeelsbestand, zullen in de periode 2016-2020 286 voltijdse medewerkers moeten afvloeien, een deel van hen via outsourcing. 40 mensen zouden worden overgedragen aan een externe partner, 89 werknemers verdwijnen door pensioen of natuurlijke uitstroom. Voor 158 werknemers dreigt het ontslag.

In diezelfde periode zullen 50 nieuwe medewerkers worden aangeworven. In totaal zullen er dus tegen 2020 236 voltijdse medewerkers verdwijnen.

 

Het herziene aanbod zal vooral voelbaar zijn bij Radio 2, waar de regionale werking wordt hervormd. De drie radiohuizen in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen worden gesloten. In West-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen zal Radio 2 wel nog regionaal verankerd zijn in "kleine regionale hubs", maar niet meer in een eigen gebouw.

In Gent en Leuven blijft het bestaande radiohuis wel bestaan. Bovendien zullen de nationale uitzendingen van Radio 2 niet langer vanuit Brussel maar wel gespreid vanuit deze twee locaties worden georganiseerd, om het regionale karakter van Radio 2 te benadrukken. Het ochtendprogramma "Start je Dag" wordt omgevormd tot een nationaal programma met regionaal nieuws ("Vlaanderen is de regio").

Radio 1 en Klara zullen nauwer moeten samenwerken op vlak van cultuur. Op termijn zullen de cultuurredacties samensmelten en zelfs integreren met die van Canvas en VRT Nieuws. Studio Brussel en MNM blijven grotendeels uit de besparingsoefening. Die twee zenders zijn volgens de nota "uitgepuurd in opdracht en personeel".

 

Op televisievlak wordt Eén "budgettair ontzien". Canvas moet overlappingen met Eén zien te vermijden (bijvoorbeeld geen muziekquiz als "Oh la la la" meer, staat er in de nota) en zich opnieuw meer richten op de meerwaardezoeker (geen aanpak van literatuur meer als in "Man over Boek").

De VRT moet ook zijn sportrechten afbouwen. Op vlak van fictie is het de bedoeling om enkel "Thuis" intern te behouden.

De commentaren zijn gesloten.